Βιβλίο: «Liar’s Poker» του Michael Lewis

Liar's Poker - Michael LewisΠολλοί δεν καταλαβαίνουμε πως λειτουργούν οι επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan Chase. Διαβάζουμε για εκατομμύρια δολάρια που πληρώνονται οι υπάλληλοι των επενδυτικών τραπεζών χωρίς όμως καμία εξήγηση για το πώς έβγαλαν τόσα χρήματα. Στο κλασικό βιβλίο Liar’s Poker ο Michael Lewis διηγείται την ιστορία του για το πώς κατέληξε στην Salomon Brothers, τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980. Περιγράφει την εκπαίδευσή του, τη δουλεία του, και τις διάφορες προσωπικότητες των συναδέλφων του που τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αλλάξει το κόσμο.

Ανάμεσα στους συναδέλφους του Michael Lewis τα χρόνια που βρισκόταν στη Salomon Brothers πριν το 1987 ήταν ο Lewis Ranieri ο οποίος κατά πολλούς κριτές ευθύνεται εν μέρη για τη κρίση στις ΗΠΑ το 2008. Ο Ιταλό-Αμερικανός Lewis Ranieri ξεκίνησε ως απλός ταχυδρόμος στο γραφείο της Salomon Brothers στη Νέα Υόρκη. Λόγω έλλειψης προσωπικού, ένας επενδυτής ζήτησε τη βοήθεια του Ranieri ο οποίος έδειξε μεγάλη ικανότητα.

Με τα χρόνια από ταχυδρόμος έγινε επενδυτής και έφτασε να ηγείται το 40% της εταιρείας. Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν όταν δημιούργησε το γραφείο στεγαστικών δανείων με σκοπό να πουλάει τα στεγαστικά δάνεια που είχαν εκδώσει τράπεζες σε επενδυτές σε όλο το κόσμο. Αρχικά αυτή η δραστηριότητα δεν ήταν γνωστή στους επενδυτές και το γραφείο του Ranieri δεν είχε πελάτες. Σε μερικά χρόνια όταν πολλοί επενδυτές ήθελαν να αγοράσουν στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες, ο Ranieri βρέθηκε να είναι ο μόνος έτοιμος για να χειριστεί αυτή την καινούργια αγορά. Τα κέρδη της Salomon Brothers εκτοξεύθηκαν ως αποτέλεσμα. Τα ίδια επενδυτικά πακέτα που χειριζόταν ο Ranieri τη δεκαετία του 1980 προκάλεσαν και τη κρίση στην οικονομία των ΗΠΑ το 2008.

Ανάμεσα στους συναδέλφους του Michael Lewis ήταν και ο John Meriwether που μετά τη Salomon Brothers δημιούργησε το μεγαλύτερο hedge fund των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990, το Long Term Capital Management (LTCM). Το 1998 το LTCM κατέρρευσε ρίχνοντας την οικονομία των ΗΠΑ σε κρίση.

Ο Michael Lewis έφυγε από τη Salomon Brothers το 1987 όταν η εταιρεία σχεδόν διαλύθηκε. Από τότε έχει γράψει αρκετά βιβλία για τις επενδυτικές τράπεζες και τη παγκόσμια οικονομία. Πρόσφατα, στο βιβλίο Boomerang, γράφει και για τη κρίση στην Ελλάδα μετά από επίσκεψη του στη χώρα μας και διαμονή στη Μονή Βατοπεδίου. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το βιβλίο Boomerang στο ebooks.gr.